2ce 1OL
2ce 1oL Yeni Bir DÜnya
|
| |
| Yazar | Mesaj |
|---|
1OL(AZRAİL662) PRENS-Kurucu

Mesaj Sayısı: 5269 Yaş: 21 Nerden: Denizli İş/Hobiler: PC Beat Lakap: AZRAiL662 İletisi: Allah'tır tek hakim
Ağa kim?
Paşa kim? Deneyim: Seviye: Saygınlık: Aktiflik: İşletim Sistemi:  Ruh Hali:  Rep Puanı: 179 Rep Gücü: 2266 Kayıt tarihi: 24/12/07
 | Konu: Laiklikmiş. Perş. Mart 12 2009, 18:06 | |
| LAİKLİKMİŞ...
Laikliği sunmak istiyorum.Şu ana kadar sunulmamış haliyle.Tüm gerçekleriyle anlatmak istiyorum.Tam olarak bildiklerinize ters düşebilir.Bunun nedeni yıllarca size ve bana kemalizm asılanmış olmasıdır.
Yıllardır,derslerimde kitaplarımda,mahkemelererimde,metris ceza evinde,devlet dairelerimde sizin savunduğunuz görüşü yaşamak ve öğrenmek zorunda kaldım.Yıllardır sakallarıma el uzatıldı.Hergün bunu düşünerek yaşadım.Sizden tek isteğim birazda bana saygı.Hiç olmazsa yazımı bitirene kadar ses etmeyin.
Olayın başlarına gidelim.Osmanlı'nın son dönemine devlet yıpratılmış koca ejderha diz çökmüş ölümü bekliyor. Birileri ise ona ilaç sunuyor.Kimi diyor ''milliyetçiliktir yol''.Kimi diyor ''ümmettir'' yol. ümmet,cihad anlayışıyla yükselmiş Osmanlı'ya en yakın olan ilaçtı.Ta ki milliyetçilikle kışkırtılmış.Araplar kandırılıncaya kadar.Ümmet yolu bu olayla engellendi. Milliyetçilik,kısmı ırkçılık,kısmı turancılık,Osmanlı imparatorluğuna tersti.Çünkü Osmanlı koca bir imparator- luktu.Sadece Türk'lüğü savunmak onun parçalanmasına hız katardı.İlk bakışta bu bakış hoş değildi.Ancak zaten parçalanmış Osmanlı sonradan buna sığınmak zorunda kaldı. Kemal denize düşenin yılanıydı. Cahil ama kudretli milletimi kandırdı. Halkım dini için iman gücüyle dev ordulara."Bu ne kudrettir"dedirtti.O zamanlar Kemal laiklikten hiç bahsetmedi.Halk kandırıldı. Asıl amaç Saklandı.Mustafa deseydi ki"Ben dinsiz devlet kuracağım"diye.Kimse destek vermezdi.Bunu kendisi de biliyordu. Yönetimi tam olarak ele geçirinceye kadar.Laiklik kelimesini ağzına bile almadı.Kültürel değerleri içten içe oydu. Dini ve milli duygularla birleşen halktan aldığı güçle başa geldi.Sonra bir yalanla ''Laiklik'' kelimesini ağzına aldı.Laiklik neymiş halk bilemez ki dinsiz devlete demediler ki.Dedilerki Koca Osmanlı öldü bizde yardım ettik.Devletin istikbali için din ortadan;yönetimden kalkmalıymış peki neden? Acaba kemal'in İslamdan uzak ve dini bilgisizlik içinde olması buna neden olabilir mi? O dönemde çıkan bir gazetenin ilk sayfasını size anlatmak isterim.Arap alfabesiyle basılmış bir gazete ilk sayfasın da Kemal,Kemal'in kafasının üstündede şu yazıyor ''Cüpbe ve sarıkla çağdaşlık seviyesine ulaşmak imkansızdır.'' gibisinden bir cümle.Bir manşet demokrasiden,insan haklarından,eşitlikten bahseden Kemal Laikliği meclise sunduğunda meclistekilere ya dar ağacı ya laiklik yani ya idam edilirsiniz yada dinsizliği geçersiniz dedi üstü kapalı olsa da dedi. Ne yazıktır can korkusu laikliği kabullendirdi.O zamanlarda kardeş kanı dökülmesin diye sustular.İnsanlar canından bile olsa zafer için dinsizliğin şart olmadığını savunurdu.Ançak oyun büyüktü oyuna gelmemek lazım gerekti.Mayına basmamak onu hissetmek gerekti. O zamanlarda kolay olmadı.İmamlar, şehler,seyyidler asıldı.Bu arada şunu yazmak isterim düşmana ilk ateşi bir imam açmıştır.Nedeni ise bir hanımın örtüsüne uzanan bir eldi.Türbana uzanan Fransız elini bir imam etkisiz kıldı.Ne cesaretsizliktir ki ne cahillıktirdi.Türbana uzanan Kemal'in eli öpüldü. Yılmaz derler bize ibda derler bize Necip Fazıl derler bize. Metrislerde çıkan isyanları biliriz. Okulda öğretmeseler bile bulur öğreniriz biz. Osmanlı armasının davasını biliriz. Bu davayı anlatıpta bitirmek isterim.Necip Fazıl ibda görüşünün temelini oluşturmuş büyük şairdir.Şu an bazı öğrencileri devletin başında bazıları hücrelerde. Gazetede yayınlanan bir yazının üstünde Osmanlı Armasını kullandığı için mahkemeye verilir. Hakim -Osmanlı Armasıyla padişah propagandası yapmaktan burdasın konuş der. Necip Fazıl -"Aynı Osmanlı Arması bu binanın üstündede var.Sizde mi padişah prapagandası yapıyorsunuz"der.
AZRAİL662 1OL 1ODER
_________________ 2ce1ol'un En İyi Üyesi Misafir Halka Hizmet Hakka Hizmettir Allah´in indirdigi ile Hükmetmeyenler Kafirlerdir. (Maide Süresi)
En son 1OL(AZRAİL662) tarafından C.tesi Mart 14 2009, 20:05 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi |
|  | | aamet19 Admin Vezir

Mesaj Sayısı: 1077 Yaş: 20 Nerden: Çorumluyuk Herii İş/Hobiler: İş mi? üff sefil öğrenci! Lakap: gulzariide_diken İletisi: Sağdan Sola Zikir Vuran Fatih Nesli Gelmektedir... Deneyim: Seviye: Saygınlık: Aktiflik: İşletim Sistemi:  Ruh Hali:  Rep Puanı: 21 Rep Gücü: 649 Kayıt tarihi: 03/02/08
 | Konu: Geri: Laiklikmiş. Perş. Mart 12 2009, 18:22 | |
| Eyv'Allah kardeşim noktası virgülüne katılıyorum.Tam aklımdakileri yazmışsın.Allah razı olsun. _________________ 2ce1ol'un En İyi Üyesi Misafir
 |
|  | | seyyah1845 BANLANDI

Mesaj Sayısı: 18 İletisi: 2ce1ol Deneyim: Seviye: Saygınlık: Aktiflik: İşletim Sistemi:  Ruh Hali:  Rep Puanı: 0 Rep Gücü: 3 Kayıt tarihi: 20/02/09
 | Konu: Geri: Laiklikmiş. Perş. Mart 12 2009, 20:23 | |
| milli mücadelede ilk kursunu sıkanın mesleği hiç önemli değil.kumarbaz alkolik biri de olbilirdi.bunu bile dinle bütünleştirmek hiçbirşeyi ifade etmez.senin kafan çalışıyo da o zaman kimsenin kafası çalışmıyo muydu.vatanı işgalcilere satan sarıklı cübbeli hocalardan niye bahsetmiyorsun..o zaman dini inançlar para için kullanılmaya başlanmıştı.o yüzden din ve devlet işleri ayrıldı,milletin inançlarıyla oynayan sahte tekkeler,zaviyeler,türbeler kapatıldı.neden hala 80 yıl önce yapılanlardan konuşuyorsunuz.80 yıl değişim için çok uzun bi süre.sana katılanlar olsaydı abartmıyorum 10 kez değişirdi bu millet,bu ülke.herkesin dini imanı kendinedir..şu an dinsizlik yapanların suçunu Mustafa Kemal Atatürk e atamazsın.madem Atatürk devleti dinsizleştirdi o zaman niye hala mahkemede Yüce Allah(c.c.) üzerine yemin ediliyor? |
|  | | eagle_18 Yeni Üye

Mesaj Sayısı: 2 İletisi: 2ce1ol'u seviyoruz Deneyim: Seviye: Saygınlık: Aktiflik: Rep Puanı: 0 Rep Gücü: 0 Kayıt tarihi: 10/03/09
 | Konu: Geri: Laiklikmiş. Perş. Mart 12 2009, 21:09 | |
| Yazıyı hazırlayan arkadaşın görüşlerine katılmıyorum.Bu ülke için gecesini gündüzüne katmış,şu anda kimsenin taviz vermeyeceği çok sevdiği şeylerden -vazgeçilmezlerinden- vazgeçmiş taviz vermiş En Büyük Türkümüze Atamıza nerdeyse vatan haini demediğin kalmış.Laiklik çağdaşlaşabilmek yolunda atılması gereken en büyük adımdır ve bu sözcüğün kullanılıp hayata geçiriliebilmesi için en iyi zamanı yakalamak gerekir.Uyuyan,bağnaz,yobaz,geri kafalı bir millete ilk müdahale olarak bu ülke laik olacak derseniz ya kafanızı uçururlar ya da sizi asarlar.Bu uyuyan bir insanı yüzüne su dökerek kaldırmaya benzer.Mustafa Kemal o yüzden en iyi zamanı beklemiştir.İleri görüşlü bir insan olduğu için nerde ne yapması gerektiğini her zaman bilmiştir.Onun dinsiz olduğunu iddia edenler önce bir durup kendileri ne halde olduklarına baksınlar.Dinim İslam,Rabbim Allah(c.c.),Kitabım Kur-an,Peygamberim H.z Muhammed (Sav);fakat Mustafa Kemal'i de çok severim.Atamızı sevmek,saymak dinle alakası olmayan bambaşka birşeydir.Sen eğer bu ülkede şu bulunduğun konumdaysan,düşüncelerini burada özgürce ifade edebiliyorsan,teknolojinin nimetlerinden yararlanabiliyorsan,kendi dinini kendin seçebiliyorsan bunları şüphesiz başta M.Kemal ve Silah arkadaşlarına sonra da korkusuzca savaşmış milletimize atalarımıza borçlusun.Silemiyorsan karala hesabı bir şeyler yazmışsın.Çok üzüldüm hala böyle düşünen gençler olmasına.Konuşmamı bir sözle kendi sözümle bitirmek istiyorum.Her zaman ama her zaman başın dik alnın ak ileriye bak...Selametle... |

Mesaj Sayısı: 1077 Yaş: 20 Nerden: Çorumluyuk Herii İş/Hobiler: İş mi? üff sefil öğrenci! Lakap: gulzariide_diken İletisi: Sağdan Sola Zikir Vuran Fatih Nesli Gelmektedir... Deneyim: Seviye: Saygınlık: Aktiflik: İşletim Sistemi:  Ruh Hali:  Rep Puanı: 21 Rep Gücü: 649 Kayıt tarihi: 03/02/08
 | Konu: Geri: Laiklikmiş. Perş. Mart 12 2009, 22:37 | |
| Bakın canlar peki bu chp zihniyeti değil miydi şuanda yerli-yabancı turistlerle dolup taşan Sultan Ahmet Camii nam-ı değer Blue Mosque'ı asker barınağı ve ahır ihtiyacı için kullanan,askerlerin postalları altında çiğneten ve atlarının bakımını içinde yapan bu zihniyet değil miydi. Hem dinle ilgisi var diyosunuz canlar o zaman neden tüm evlerden Kur'an-ı Kerim leri toplatıp yaktıran,anaların-bacıların kara çarşafını yırtıp hor gören de bu zihniyetti. Herkes kimin ne olduğunu biliyo canlar. Muhabbetle... _________________ 2ce1ol'un En İyi Üyesi Misafir
 |
|  | | 1OL(AZRAİL662) PRENS-Kurucu

Mesaj Sayısı: 5269 Yaş: 21 Nerden: Denizli İş/Hobiler: PC Beat Lakap: AZRAiL662 İletisi: Allah'tır tek hakim
Ağa kim?
Paşa kim? Deneyim: Seviye: Saygınlık: Aktiflik: İşletim Sistemi:  Ruh Hali:  Rep Puanı: 179 Rep Gücü: 2266 Kayıt tarihi: 24/12/07
 | Konu: Geri: Laiklikmiş. Cuma Mart 13 2009, 12:34 | |
| | seyyah1845 demiş ki: | | milli mücadelede ilk kursunu sıkanın mesleği hiç önemli değil.kumarbaz alkolik biri de olbilirdi.bunu bile dinle bütünleştirmek hiçbirşeyi ifade etmez.senin kafan çalışıyo da o zaman kimsenin kafası çalışmıyo muydu.vatanı işgalcilere satan sarıklı cübbeli hocalardan niye bahsetmiyorsun..o zaman dini inançlar para için kullanılmaya başlanmıştı.o yüzden din ve devlet işleri ayrıldı,milletin inançlarıyla oynayan sahte tekkeler,zaviyeler,türbeler kapatıldı.neden hala 80 yıl önce yapılanlardan konuşuyorsunuz.80 yıl değişim için çok uzun bi süre.sana katılanlar olsaydı abartmıyorum 10 kez değişirdi bu millet,bu ülke.herkesin dini imanı kendinedir..şu an dinsizlik yapanların suçunu Mustafa Kemal Atatürk e atamazsın.madem Atatürk devleti dinsizleştirdi o zaman niye hala mahkemede Yüce Allah(c.c.) üzerine yemin ediliyor? |
Düşmana ilk ateş eden alkolik olamazdı. Çünkü Osmanlı ölürken o şarap ve benzerleriyle bir duvar dibinde derin bir uykuya dalmış olurdu. Benim kafam çalışıyor katılanlarda inan çok sadece susturuldular. Kaç ihtilale uğradı bu millet? Vatanı satan cübbeliler bizden değildir zaten onları savunmam. Bir kaç bozuk elma yüzünden elma sebeti atılmaz. 80 yıl öncesi diyorsun . O yıllarda yapılanlar 0 kadar toplumla uyuşmayan şeyler ki halen özdeşememişiz alışamamışız itiraz ediyoruz. Mahkemede yazan ''Hakimiyet Hakkındır'' lsözünün ''hakimiyet halkındır'' olarak değiştirilmesine ne diyorsun?
_________________ 2ce1ol'un En İyi Üyesi Misafir Halka Hizmet Hakka Hizmettir Allah´in indirdigi ile Hükmetmeyenler Kafirlerdir. (Maide Süresi) |

Ağa kim?
 | Konu: Geri: Laiklikmiş. Cuma Mart 13 2009, 12:39 | |
| | eagle_18 demiş ki: | | Sen eğer bu ülkede şu bulunduğun konumdaysan,düşüncelerini burada özgürce ifade edebiliyorsan,teknolojinin nimetlerinden yararlanabiliyorsan,kendi dinini kendin seçebiliyorsan bunları şüphesiz başta M.Kemal ve Silah arkadaşlarına sonra da korkusuzca savaşmış milletimize atalarımıza borçlusun.Silemiyorsan karala hesabı bir şeyler yazmışsın.Çok üzüldüm hala böyle düşünen gençler olmasına.Konuşmamı bir sözle kendi sözümle bitirmek istiyorum.Her zaman ama her zaman başın dik alnın ak ileriye bak...Selametle... |
Ben M.Kemal'e değil o sıralamada en sona koyduğun inançlı halka borçluyum. Özgürlük görmemişsiniz siz. Özgür diyorsunuz bu yazdıklarım bazılarının kulağına giderse yakında bu yol uğrana ölürsem veya bir hücrede işkenceye maruz kalırsam arkamdan dersiniz ''Özlüklük yuttu onu'' diye
_________________ 2ce1ol'un En İyi Üyesi Misafir Halka Hizmet Hakka Hizmettir Allah´in indirdigi ile Hükmetmeyenler Kafirlerdir. (Maide Süresi) |
|  | | KEMALİST Misafir
 | Konu: Geri: Laiklikmiş. Cuma Mart 13 2009, 15:05 | |
| Kansızlar,hayinler.yukarıdaki makaleyi yazan her kimse ben onun türk olduğundan şüphe ederim hatta müslüman olduğundan bile şüphe ederim.bu ne biçin cahilliktir,bu ne sapıklıktır.bu makaleyi yazan bilinçsiz kişiye söylüyorum.sen o yüce kişinin,o büyük kurtarıcının adını azına bile alma.zaten alamıyosunda.onun adı ne mustafadır nede kemal.onun adı MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.Makalenizde demişsinizki düşmana ilk kurşunu sıkan bir hocadır.doğrudur.ama şunu göz ardı etmişsiniz.o dönemlerde kuvayi milliyenin düşmanla uğraştığı yetmiyormuş gibi birde senin zihniyetindeki din tacirleriyle uğraşıyordu.M.K. ATATÜRK e karşı ayaklanmalar düzenleyen senin zihniyetin değilmiydi.kubilayı kesen senin zihniyetin değilmiydi.sizi gidi vatan hainleri sizi gidi cahiller sizlere bu ülkede yer yok.sizin gibi salakça fikirlere saplanmış,bilimin aydınlığından ayrılmış,sarığı cüppeyi başörtüsünü dinin bir gereği olarak görmüş iğrenç sahsiyetlere söylenecek her zaman bir sözüm vardır.bu vatan sahipsiz değildir.laiklik sahipsiz değildir.demokrasi sahipsiz değildir.anlıyorunki size laiklik demokrasi bol gelmekte.bu kavramları öyle bir sıkacaksınızki sizin gibi zihniyet nefes alamasın yok olsun.şimdi sorarın size şu anda dünyada islam ülkeleri arasında en ileriye gitmiş aydınlanmış olan hangisidir.tabi senin gibi aşağılık bir zihniyet şeriatla yönetilen iran gibi bir devleti söyleyecektir.hayır.bunların içinde en medeni en parlak olan TÜRKİYEDİR.bunuda senin gibi aşağılık zihniyetlerin beğenmediği laiklik,demokrasi sayesinde başarmıştır.siz ise bu devleti baltalamaya çalışıyorsunuz.sorsam size islami kitap haricinde başka hiçbir şey okumamışsınızdır allah bilir.şimdide gelmiş tarihi eleştirmeye kalkıyorsunuz.insan biraz utanır.eğer içinizde birazda olsa TÜRKLÜK varsa gelin vaz geçin bu yoldan.birde tarihi adam akıllı öğrenin bana da anlatın bende feyizleneyim sevgili yüce arkadaşım. KEMALİST |

Mesaj Sayısı: 18 İletisi: 2ce1ol Deneyim: Seviye: Saygınlık: Aktiflik: İşletim Sistemi:  Ruh Hali:  Rep Puanı: 0 Rep Gücü: 3 Kayıt tarihi: 20/02/09
 | Konu: Geri: Laiklikmiş. Cuma Mart 13 2009, 18:24 | |
| [b]1OL(AZRAİL662) demiş ki;[/b] Mahkemede yazan ''Hakimiyet Hakkındır'' lsözünün ''hakimiyet halkındır'' olarak değiştirilmesine ne diyorsun?
Kainatın hakimiyeti elbette Yüce Allah(c.c.) ındır.Kurtuluş mücadelesi için padişah hükümeti bir şey yapmayınca halk kendi başının çaresine bakmayı bilmiştir,tabiki de Gazi Mustafa Kemal önderliğinde.Baştaki beyin çalışmazsa vücut sağlıklı hareket etmez.O söz milletin idaresinin,hakimiyetinin demokrasi gereği millete ait olduğunu simgeler..inşallah soruna cevap olmuştur.. |

| Konu: Geri: Laiklikmiş. Cuma Mart 13 2009, 18:29 | |
| [b]1OL(AZRAİL662) demişki; Özgür diyorsunuz bu yazdıklarım bazılarının kulağına giderse yakında bu yol uğrana ölürsem veya bir hücrede işkenceye maruz kalırsam arkamdan dersiniz ''Özlüklük yuttu onu'' diye.. böyle bir duruma maruz kalsanda sana söylediğin muameleleri yapan Atatürk olmayacak.başkasının sucunu Atatürk e atamazsın.bahsettiğin ihtilallerin emrini Atatürk değil Amerika vermişti.sen git o ihtilalleri yapan amerikan uşaklarına kız..
|

| Konu: Geri: Laiklikmiş. Cuma Mart 13 2009, 18:38 | |
| [b]aamet19 demişki;[/b] Bakın canlar peki bu chp zihniyeti değil miydi şuanda yerli-yabancı turistlerle dolup taşan Sultan Ahmet Camii nam-ı değer Blue Mosque'ı asker barınağı ve ahır ihtiyacı için kullanan,askerlerin postalları altında çiğneten ve atlarının bakımını içinde yapan bu zihniyet değil miydi. Hem dinle ilgisi var diyosunuz canlar o zaman neden tüm evlerden Kur'an-ı Kerim leri toplatıp yaktıran,anaların-bacıların kara çarşafını yırtıp hor gören de bu zihniyetti. Herkes kimin ne olduğunu biliyo canlar. Atatürk chp den çekilene kadar dine aykırı,dini inançları yok etmeye çalışmış faaliyetlerde bulunmamıştır..Şu anki chp zihniyetinin canı cehenneme, deniz baykal ve chp üyelerinin ağzından çıkan kelimelerin ve yediği her haltın sorumluluğunu M.K.Atatürk e atamazsın.Kur'an-ı Kerim leri toplatıp yaktırma işi hakkında birşey bilmediğim ve duymadığım için inanmıyorum.O kutsal kitabı yakmaya kalkan her kim olursa olsun cezasını önce Allah(c.c.) verir..
|

Ağa kim?
 | Konu: Geri: Laiklikmiş. Cuma Mart 13 2009, 20:09 | |
| KEMALİST soy zihniyeti istiyorsan açıklayayım. Ben Osmanoğullarında bile eski Selçuklulardan gelme hatta Bitlis'in Ahlat ilçesinden daha derine inersen urartulara kadar gider bu soy. Kimden şüphe duyacağına iyi bak. Milliyetcilik yapmak istemiyorum ama ülkü oçaklarında çay içmeyi adam dövmeyi milliyetçilik Türkçülük sayanlardan daha TÜRK'ÜM. Yine Osmanoğullarından eski olan Dulkadiroğullarından gelen bir soya sahip Necip Fazıl Kısakürek'in takipcisiyim.
Diğer konulara gelince senin kanın da nefret yüklü ben sen gibi yapmayacağım siz gibi kötülerde yaşasın ki iyinin değeri belli olsun.
Bilinçsiz cahil zihniyet dedin ya sana kızmak yerine acıyorum. Bu yüzden bana haraket etmene rağmen mesajını da silmiyorum. Seni de banlamıyorum ki bizi anlayabilesin.
Sarık cübbe konusunda sen hiç sünnete uygun bir gün yaşadın mı? Cevabın evet olursa gerçekten çok çok şaşırırım.

Ağa kim?
 | Konu: Geri: Laiklikmiş. Cuma Mart 13 2009, 20:14 | |
| seyyah1845 Senin açıklaman KEMALİST adlı ziyaretcimizden daha sıcak fikirlerinde özgürsün... Sana katılanlarda çoktur elbet.

| Konu: Geri: Laiklikmiş. Cuma Mart 13 2009, 21:46 | |
| Seyyah kardeşim seni samimiliğinden dolayı kutluyorum. Kur'an-ı Kerimleri yaktırma hadiselerini bizzat 84 yaşındaki dedemden dinledim ve anlattıklarını başka kişiler de doğruladı ve yine haklısın bunu yapan Kemal değil İnönü idi.Ben kişileri karıştırdım kusuruma bakmayasın.Sen samimiyetinle kendini kabul ettirdin bizlere ama kemalist adlı can sınıfta kaldı, alınan darılan olmasın. _________________ 2ce1ol'un En İyi Üyesi Misafir
 |
|  | | akinciyiz Özel Üye

Mesaj Sayısı: 6 İletisi: 2ce1ol Deneyim: Seviye: Saygınlık: Aktiflik: Rep Puanı: 0 Rep Gücü: 3 Kayıt tarihi: 03/02/08
 | Konu: Geri: Laiklikmiş. C.tesi Mart 14 2009, 15:28 | |
| Derin konuların karanlığında kendini arayan gençler; bu tür konuları tartışmak için bence çok erken Türkiye'nin temel yapı taşlarıyla oynadığınızın farkındamısınız bilmem ama bu karanlık sokaklarda bu yaşlarda dolaşmayın derim. |
|  | | |
| | Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| 2ce1ol harita | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106..........................................................................................................211234Web Tasarım 1ol |
|
|